Windows Azure Infrastructure Services Senaryoları – Bölüm 1 – File Server Backup
Files Server Verilerini Cloud Ortamına Yedeklemek
Yedek alma işlemi veri merkezlerinde her gün yapılması gereken bir işlemdir. Verilerinizi yedeklerken bunları çeşitli medyalar üzerine alabileceğiniz gibi farklı lokasyonlarda barındırma yöntemine de gidebilirsiniz. Artık bulut bilişim çözümlerinide veri depolama ve yedekleme işlemleri için süreçlerinize dahil edebilirsiniz.
Windows Azure üzerinde kullanacağınız backup araçları Windows Server 2012, Windows Server 2012 Essentials ya da System Center 2012 Data Protection Manager’da kullandığınız backup araçlarına çok benzemektedir. Bir kez yedeği cloud üzerine aldığınızda yetkili kullanıcılar recovery işlemlerini kolayca istedikleri serverlar üzerine yapabilmektedirler. Windows Azure incremental backup yönetemini kullanmaktadır. Sadece değişen veriler cloud üzerine yedek alınmaktadır. Bu özellik sayesinde Windows Azure Storage bölümünü etkili kullanabilir, bant genişliği kullanımını azaltabilirsiniz.
Şimdi birlikte adımlarımızı inceleyelim
Öncelikle X.509 v3 sertifikasına sahip olmalı ve bu sertifikayı backup vault üzerinde register etmelisiniz. Bu sertifika en az 2048 bit olmalıdır. Bu sertifikayı oluşturduktan sonra local bilgisayarınızda Personal Certificate üzerinde bulabilirsiniz.
Self-signed sertifika oluşturabilmek için:
- Certification Creation Tool (MakeCert.exe) indirin.
- Command Prompt (cmd.exe)’yi Administrator yetkisi ile açın ve CertificateName kısmına sertifika ismini, sertifikanın son kullanma tarihini belirterek aşağıdaki komutu çalıştırın.
makecert.exe -r -pe -n CN=CertificateName -ss my -sr localmachine -eku 1.3.6.1.5.5.7.3.2 -len 2048 -e 01/01/2016 CertificateName.cer
- Komutu başarılı bir şekilde çalıştırdıktan sonra oluşturduğunuz seritifika lokal makinenizin Certificates bölümünde Personal altında olacaktır. Sertifikayı burdan export etmeniz gerekmekte.
Backup Vault Oluşturmak
- Windows Azure Portal üzerinde Recovery Services bölümüne gelin, Create New / Backup Vault bölümüne gelin ve Quick Create bölümüne tıklayın.
- Name kısmına Bakcup Vault için bir isim belirleyin ve Region olarak kendinize yakın olan bölgeyi seçin.
- Create Backup Vault butonuna basabilirsiniz.
Sertifika Yüklenmesi
- Windows Azure Management Portal üzerinde Recovery Services üzerine gelin ve oluşturduğunuz bakcup vault’un ismine tıklayın.
- Manage Certificate butonuna basın ve daha önceden oluşturduğunuz ve export ettiğiniz .CER uzantılı sertifikayı upload ediniz.
Backup Agent’ın İndirilmesi ve Kurulması
- Windows Azure Management Portal üzerinde Recovery Services bölümünden oluşturduğunuz backup vault’un üzerine gelin ve dashboard bölümüne tıklayın
- Download Agent butonuna tıklayın.
- Karşınıza gelen ekrandan ” Agent for Windows Server and System Center – Data Protection Manager” bölümünden Download Agent butonuna basın. Microsoft Download Center sayfasına yönlendirilecek ve WABInstaller.exe’yi indireceksiniz.
- WABInstaller.exe’yi sisteminize kurun. Masaüstünüze Windows Azure Backup kısa yolu gelecektir.
File Server Yedeklerinin Cloud Üzerine Alınması
- Masaüstünüzde bulunan Windows Azure Backup kısa yoluna tıklayın.
- Windows Azure Backup ekranı açıldıktan sonra sağ tarafta bulunan Register Server butonuna basın.
- Eğer ortamınızda Proxy Server kullanıyorsanız ilk gelen Proxy Configuration penceresine gerekli bilgileri girin.
- Vault Identification bölümünde daha önceden oluşturduğunuz sertifikayı göstermeniz gerekmektedir.
- Encryption Setting bölümünde şifreleme için bir anahtar girmeniz gerekmektedir. İsterseniz bu anahtarı otomatik olarak generate edebilirsiniz.
- Register butonuna basarak işlemimizi tamamlayalım.
Ayrıca Windows Azure Portal üzerine geldiğinizde register ettiğiniz sunucuyu görebilirsiniz.
- Sunucumuzu başarılı bir şekilde register ettikten sonra artık yedekleme işlemine başlayabiliriz. Sağ taraftan Schedule Backup butonuna basalım.
- Select Items to Backup bölümünde yedeğini almak istediğimiz dosya veya klasörleri gösterelim.
- Özellikle yedek almak istediğiniz zamanlar var ise Specify Backup time bölümünden belirtebilirsiniz.
- Specify Retention Setting bölümünden yedeklerinizin kaç gün boyunca korunmasını istediğinizi söylebilirsiniz.
- Finish butonu ile işlemimizi tamamlayabiliriz.
- Schedule süresini beklemek istemiyorsanız Backup Now butonuna basarak yedekleme işlemini başlatabilirsiniz. Kısa bir süre sonra yedeğinizin cloud ortamına alındığını görebilirsiniz.
Aynı şekilde Windows Azure Portal ekranına geldiğinizde yedeğinizin başarılı bir şekilde Window Azure üzerine alındığını görebilirsiniz.