MICROSOFT AZURE STACK HAZIR
Uzun süredir Technical Preview konumunda bulunan Azure Stack ürünü artık genel kullanıma sunuldu. Microsoft iş ortakları ve müşterileri “Tek Azure Ekosistemi” yaklaşımının yarattığı yeni iş fırsatlarını görmekte ve hibrid bulut ortamlarının Microsoft Azure Stack ile daha da gelişmesini büyük bir heyecanla izlemektedir.
Azure Stack Nedir?
Azure Stack, Azure’nin bir uzantısıdır ve böylece gerçekten tutarlı bir hibrid bulut platformu kullanmanızı sağlamaktadır. Peki nedir bu sağlanan tutarlılık:
- Tutarlılık, bulut ve kurum içi ortamlardaki yatırımlarınızı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olan hibrid bulut karmaşıklığını ortadan kaldırmaktadır.
- Tutarlılık, aynı API’lerı, aynı DevOps araçlarını, aynı portalı kullanarak- aynı geliştirici üretkenliğine yol açan- aynı yaklaşımı kullanarak uygulamaları inşa etmenizi ve bunları dağıtmanızı sağlar.
- Tutarlılık, Azure Marketplace uygulama bileşenlerini kullanarak bulut uygulamalarını daha hızlı geliştirmenizi sağlar.
- Tutarlılık, bunların tamamen devredilebileceğini bilerek insanlara ve süreçlere güvenle yatırım yapmanızı sağlar.
Tutarlı Azure servislerini kurum içi olarak çalıştırma olanağı, uygulamaların ve iş yükünün nerede bulunması gerektiğine karar vermek için tam esneklik kazandırmaktadır. Entegre bir sistem tabanlı dağıtım modeli, Azure yeniliklerini daha hızlı sunmamızı sağlayarak işinize (yani, uygulamanız) önemli olan şeylere odaklanmanızı sağlar.
Bu bağlamda Azure Stack’i daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki sorulara cevap vermeye çalışalım:
- Azure Stack, Public Azure ile kalıcı bir bağlantı oluşturmanıza ihtiyaç duyuyor mu?
Hayır. Azure Stack’i Connected senaryosunda veya Disconnected senaryosunda çalıştırabilirsiniz. Connected bir senaryoda, Azure Stack, Azure ile kalıcı bir bağlantıya sahiptir. Bağlantısız bir senaryoda, Azure Stack’in kalıcı bir bağlantısı yoktur.
- Public Azure daha fazla hizmet sunarken ve daha güçlü iken kurumlar neden Azure Stack kullanmalı?
Aslında bu soruyu birkaç senaryo üzerinden cevaplayabiliriz. İlki büyük verilerin üretildiği kurumlar bu verilerin işlenmesi ve toplanarak Public Azure ortamına gönderilmesi için yine büyük veri hatlarına ihtiyaç duymaktadırlar. Aynı zamanda işlendikten sonra tekrar verilerin geri gönderilmesi için de gerekecektir bu büyük veri hatları. Bu da hem gecikmelere hem de yatırım maliyetlerine yol açacaktır. Azure Stack ile bu veriler yerel olarak işlenir (yerel LAN, hiçbir WAN olmadığından veri trafiği maliyeti yoktur) ve gecikme LAN trafiğiniz ile doğru orantılı olacaktır. Bu tarz durumlarda kurumlar için Azure Stack vazgeçilmez bir çözüm olabilmektedir.
Bazen de Public Azure ortamları gibi Public Cloud kullanamayan (çeşitli regülasyonlar nedeniyle) ancak bu tarz bir tutarlı bulut teknolojisine ihtiyaç duyan kurumlar için Azure Stack kullanım senaryoları olacaktır. Bu tarz kurumlar için artık verileri yerinde (Azure Stack) tutabilir ve Azure’da yaşayan uygulamalar kullanılabilmektedir.
- Azure Stack, Public Azure ile aynı hizmetleri sunuyor mu?
Hayır. Aslında bu soruyu Public Azure üzerindeki herhangi bir bölge ile Azure Stack’in kurulacağı altyapı karşılaştırdığınızda sizlerde cevaplayabilirsiniz. Ancak şunu söyleyebilirim ki Azure Stack üzerinde sunulan hizmetlerin miktarı, Azure Stack müşteri taleplerine veya iş durumlarına göre gelecekte artacaktır.
Şu an için Azure Stack aşağıdaki temek hizmetleri sunmaktadır:
- Compute
- Storage
- Networking
- Key Vault
Bunlara ek olarak Azure Stack aşağıdaki PaaS hizmetlerini sunmaktadır:
- App Services
- Azure Functions
- SQL ve MySQL Databases
- Azure Stack’i indirebilir ve elimdeki donanım üzerinde yapılandırabilir miyim?
Hayır. Azure Stack ile aynı Public Azure deneyimini sunmak için çok fazla arge ve yatırım yapıldığından, Azure Stack’in çalıştığı donanım kilitlenmek zorunda kalınmıştır. Bu nedenle Azure Stack bir bütün olarak düşünülmüş, donanım ve yazılım olarak bir araya getirilmiştir. Şimdilik HPE, Dell EMC ve Lenovo Azure Stack donanımları sunmaktadır. Yakında diğer donanım satıcıları da eklenecektir.
- Öyleyse deneme testini yapamaz mıyız? Azure Stack’in benim ve kurumum için uygun olup olmadığını nasıl anlarım?
Tabii ki Azure Stack’i test edebilir, PoC yapabilir veya bir geliştirici ortamını kullanabilirsiniz. Bunun için Microsoft, Azure Stack Development Kit’i çıkartmıştır.
Azure Stack Development Kit’i nasıl indireceğinizi ve yapılandıracağınızı aşağıdaki linkten bulabilirsiniz. Yine önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili makalelerimi paylaşacağım.
- Azure Stack Development Kit Nedir? Production ortamlar için kullanabilir miyim?
Azure Stack’i değerlendirmek ve öğrenmek için kullanabileceğiniz tek node’lu bir Azure Stack sürümüdür. Azure Stack Development Kit’i, tutarlı API’ler ve kalıplar kullanarak geliştirebileceğiniz bir geliştirici ortamı olarak da kullanabilirsiniz.
Bu bağlamda:
- Azure Stack Development Kit, production ortamları için kullanılmamalı ve yalnızca test, değerlendirme ve demonstrasyon için kullanılmalıdır.
- Azure Stack dağıtımınız, tek bir Azure Active Directory veya Active Directory Federation Service kimlik sağlayıcısı ile ilişkilendirilir. Bu dizinde birden fazla kullanıcı oluşturabilir ve her bir kullanıcıya abone atayabilirsiniz.
- Tüm bileşenler tek makinede dağıtıldığından, tenant kaynakları için sınırlı fiziksel kaynak bulunmaktadır. Bu yapılandırma, ölçeklendirme veya performans değerlendirmesi için değildir.
- Host/NIC gereksinimleri nedeniyle ağ senaryoları sınırlıdır.
- Azure Stack Development Kit ücretsiz mi?
Evet, Azure Stack Development Kit’in kendisi ücretsizdir. Bununla birlikte, Azure aboneliklerinize bağladığınız ve kurum içi iş yüklerinizi Public Azure’a taşımaya başladığınız andan itibaren ücretlendirme başlamaktadır.
- Azure Stack için ödeme yapılması gerekiyor mu?
Elbette. Başlangıçta lisanslama ücreti ödemeden hizmetleri çalıştırmaya başlıyorsunuz ve Public Azure’da olduğu gibi, sadece kullandıklarınız için ödeme yapıyorsunuz. Donanım ve işletim maliyetlerini üstlendiğinizden, Azure Stack servis ücretleri genellikle Azure fiyatlarına göre daha düşüktür.
Hizmet | Fiyat |
Temel Sanal Makine | $0.008/vCPU/saat ($6/vCPU/ay) |
Windows Server Sanal Makine | $0.046/vCPU/ saat ($34/vCPU/ ay) |
Azure Blob Storage | $0.006/GB/ ay (Transaction ücreti yok) |
Azure Table ve Queue Storage | $0.018/GB/ ay (Transaction ücreti yok) |
Azure App Services | $0.056/vCPU/ saat ($42/vCPU/ ay) |
Lisanlama ve ücret bilgilerini detaylı incelemek için aşağıdaki linke bakabilirsiniz.
Yakında paylaşacağım Azure Stack kurulum ve yapılandırma makalelerinde görüşmek üzere..