AZURE WEBSITE ÜZERİNDE WORDPRESS SAYFANIZI HIZLANDIRMANIN YOLLARI

Yavaş sayfa yüklenmeleri hedek kitleniz olan kullanıcılar için sıkıntı yaratır ve web sitenizi tekrar ziyaret etmelerinin önüne geçebilir. Ayırca yavaş yüklenen sayfalar arama motorları tarafındanda farkedilir ve arama motorlarının sonuçlarında alt sıralarda çıkmanıza yada çıkmamanıza neden olur. Eğer WordPress sayfanızı Azure Websites üzerinde yayınlıyorsanız ve sayfalarınızın daha hızlı gösterim yapmasını istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  1. Web site ve veritabanı aynı veri merkezinde olmalı

Azure üzerinde WordPress sitesi çalıştırıyorsanız, veritabanınız ile websitenizin aynı veri merkezinde olduğundan emin olun. Web sitenizin veritabanında bir arama yapmak gerekiyorsa ve web siteniz ile kullandığı veritabanı Azure’un dünya üzerindeki farklı veri merkezlerinde ise sayfa yüklemeleriniz gecikmelere neden olabilir. Aynı veri merkezinde web site ve veritabanı bileşenlerinin tutulması, ağ gecikmesini azaltacak ve web siteniz için sayfa yüklenme süresini artıracaktır.

  1. Ücretsiz MySQL veritabanını kullanmayın.

Eğer site geliştiriyorsanız, Websites Application Gallery’den WordPress ile birlikte gelen ücretsiz MySQL veritabanını kullanabilirsiniz. Ancak production katmanında bu akıllıca bir çözüm değildir. Ücretsiz veritabanı:

  • Veritabanı için maksimum 20MB storage alanı vermekte
  • 4 bağlantıya kadar izin vermektedir.
  • Düşük performanslıdır.

Bu durumda ClearDB tarafından desteklenen çeşitli seçenekler arasından tahmini kullanım trafiğini işleyebilir bir veritabanına kullanmanızı öneririz. Eğer ClearDB seçeneği ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa Azure sanal makineler üzerinde bir MySQL çalıştırarak ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

  1. Veritabanı optimizasyonu

WordPress her şeyi otomatik olarak kaydetmektedir. Ancak hızla yazılan revizyonlar, notlar, pingbackler ve çöp öğelerin oluşması nedeniyle veritabanının düzenli olarak elle temizlenmesi gerekliğini doğurmaktadır ve bu da dezavantaja dönüşmektedir. Eğer veritabanı için kullandığınız değolama alanı limitliyse, veritabanınızı optimize etmemeniz nedeniyle depolama alanınızın limiti doldurabilirsiniz.

WP-Optimize bu tür sorunların önüne geçen harika bir eklentidir. Rutin olarak sadece tutulması gerekenleri veritabanında tutat ve geri kalan bileşenleri veritabanında otomatik olarak temizler. Bu da size manuel sorgular yaparak zaman kaybı yaşamanızın önüne geçer.

  1. Imajların sıkıştırılması

Eğer WordPress siteniz yüksek imajlar içeriyorsa, bu imajlar siteniz için kullandığınız bant genişliğinin büyük bölümünü kaplar. Bu durumda aşağıdaki adımları kullanabilirsiniz:

  • Tüm medyalarınızı Azure Blob Storage üzerinde barındırın: WordPress eklentisi olan Azure Storage Plugin kullanarak medya içeriklerinizi Azure blog storagelar üzerinde barındırabilirsiniz. Ayrıca Azure CDN kullanmakta bant genişliği kullanımınızı büyük ölçüde azaltacaktır.
  • İmajları sıkıştırın:
    WP Smush eklentisi otomatik olarak yüklediğiniz imajları sıkıştırmaktadır. Sıkıştırma sırasında herhangi bir veri kaybına uğramazsınız ve imajların kalitesinden bir şey kaybetmezsiniz.

 

  1. HTTP isteklerini azaltın

Her websitesi JS, CSS dosyaları yada üçüncü parti servis veya kütüphanelere bağlı konumdadır. Bir JavaScript dosyası içerisine tüm JavaScriptleri, bir CSS dosyası içerisine tüm CSS’leri koymak web sitenizi daha verimli bir hale getirecek ve bağımlı olan tüm istekleri azaltacaktır. CSS ve JS dosyalarınızı küçültmek için Better WordPress Minify eklentisini kullanabilirsiniz.

  1. Temanız sitenizi yavaşlatıyor olabilir

Bazı temalar kötü yazılmış olabilir ve sitenizi yüksek ölçüde yavaşlatabilir. Temanızın sayfa yükleme sürelerini test ettmek için WordPress’in varsayılan teması ile karşılaştırmanızı tavsiye ederim. Eğer varsayılan tema daha hızlı sonuç veriyorsa o zaman temanızı başka bir tema ile değiştirmenizi tavsite ederim.

  1. Eklentiler sitenizi yavaşlatıyor olabilir

Bazı eklentiler kötü yazılmış veya doğru yapılandırılmadığından sitenizi önemli ölçüde yavaşlatabilir. P3 gibi bir bileşen kullanarak sitenizdeki diğer bileşenlerin performansını ölçebilirsiniz.

  1. Eğer ihtiyacınız yoksa Pinback ve Trackback kullanmayın

WordPress Pingback ve Trackback metodlarını kullanarak diğer bloglarda sizin postlarınız link verildiyse alarm oluşturur. Eğer bu metodlara gerçekten ihtiyacınız yoksa sayfa hızınızı etkileyen bu metodları kapatabilirsiniz. Pingback ve Trackback metodları hakkın daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

  1. Caching

Eğer sitenizin trafiğinde bir dalgalanma görmeye başlarsanız, siteniz için caching kullanamaya başlamalısınız. IIS ouput caching veya WP-SuperCache önerebileceğim yöntemlerdir. Her ikiside statik dosyaları önbelleğe almaktadır.

  • IIS output caching: Yapılandırması ve ayarlanması çok kolaydır. Önemli ölçüde performansınızı arttırır.
  • WP Super Cache: Site hacminizin önemli ölçüde arttırmaktadır. IIS output caching’e göre yapılandırması ve ayarlanması biraz daha zordur.

2 Responses

  1. Takip ettiğim konulardan teşekkürler

  2. avatar Mustafa Şahin dedi ki:

    Merhaba,
    Ben tasarladığım bir blog temasını WordPress’i entegre ederek Azure’de (Şu an için deneme sürümünü kullanıyorum) yayınlamak istiyorum. Azure’de WordPress kurulumunu yaptım ancak tasarladığım temanın dosyasını yükleyemedim? Sunucudaki WordPress dosyalarına erişip tema mı yüklemek istiyorum ancak ilk defa kullandığım için Azure arayüzü karışık geldi ve çoğu terimi bilemediğimden aradığımı bulamadım maalesef. Yardımcı olabilir misiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.