AZURE ÜZERİNDE LINUX SANAL MAKİNE OLUŞTURMA (UBUNTU)
Şimdi Microsoft Azure üzerinde Linux sanal makineleri nasıl oluşturabileceğinize birlikte bakalım.
- Microsoft Azure üzerinde Linux sanal makinesi oluşturmak için öncelikle Microsoft Azure Management Portal ekranına oturum açıyoruz.
- NEW bölümünden Compute / Compute /Virtual Machine ve From Gallery bölümlerine tıklıyoruz.
- Açılan pencereden Linux işlerim sistemi olarak Ubuntu, Suse, Centos versiyonlarınlarından dilediğinizi seçebilirsiniz. (Sahip olduğunuz subscriptiona göre kullanılabilecek imajlar listelenecektir.) Birden fazla imaj kullanılabilir olduğunda, son güncel versiyon olanını seçin ve devam edin
- Yeni gelen ekranda oluşturacağınız Linux sanal makine için isim, sanal makinenin işlemci ve ram boyutu, kullanıcı adı ve parola bilgilerini giriniz ve devam ediniz.
- Yeni ekranda Create a new cloud service bölümünü seçerek yeni bir cloud servis oluşturunuz. Yâda daha önceden oluşturduğunuz bir cloud service varsa onuda seçebilirsiniz.
- Cloud Service ismi olarak bir isim belirleyin ve bir Region / Affinity Group /Virtual Network seçin. Daha önceden oluşturduğunuz bir storage acount varsa onu seçebilirsiniz yoksa yeni oluşturmanız gerekmekte. Ardından devam edin ve kuruluma başlayın.
- Bir süre bekledikten sonra Linux sanal makinenin başarılı bir şekilde kurulduğunu görebilirsiniz.
- Linux kurulumu başarılı bir şekilde gerçekleştikten sonra PuTTY programını indirelim. Bu programı bağlantı için kullanacağız. http://aka.ms/putty adresinden indirebilirsiniz.
- PuTTY programı ile bağlantı gerçekleştirebilmek için Linux sanal makinemizin DNS adına ihtiyacınız vardır. Bunu dashboard bölümünden bulmanız mümkün.
- Daha sonra PuTTY programını açın, DNS adını yazın ve bağlantıyı gerçekleştirin.
- Karşınıza bir uyarı mesajı gelecek bu bölümü Tamam diyerek geçelim.
- Ardından karşınıza gelen konsol ekranında bağlantı için gereken kullanıcı adınızı ve parolanızı giriniz.
- Başarılı bir şekilde oturumu açtıktan sonra sudo apt-get update komutu ile güncellemelerimizi yapalım.
- Konsol ekranı ile çalışmak kolayınıza gelmeyebilir. Sudo apt-get install ubuntu-desktop komutu ile GUI ara yüzünü yükleyelim. Yükleme esnasında bir uyarı bölümü karşınıza gelecek bu bölümü Yes ile geçelim. Kurulum bir süre devam edecektir.
- Ardından sudo apt-get install xrdp komutu ile XRDP (Remote Desktop) kurulumunı gerçekleştirelim.
- XRDP kurulumu gerçekleştikten sonra Remote Desktop Protocol Server’ın çalıştığını göreceksiniz. Eğer çalışmaz ise sudo /etc/init.d/xrdp start komutu ile çalıştırabilirsiniz.
- Remote Desktop bağlantısı için sudo adduser degeronder komutu ile kullanıcı ekleyebilirsiniz. degeronder örnek bir kullanıcıdır, dilediğiniz ismi verebilirsiniz. Ardından bu kullanıcıya bir parola belirtip, kullanıcı detaylarını verebilirsiniz.
- sudo adduser degeronder sudo komutu ile kullanıcıya yetki verelim.
- GUI kurulumları ve XRDP kurulumları gerçekleştirdikten sonra Linux sanal makinesine bağlanabilmek için 3389 Endpoint’ini ayarlamamız gerekmekte. Bunun için Microsoft Azure yönetim portalı üzerinde Linux sanal makinenizin ismine tıklayın ve Endpoints bölümüne gelin, ardından Add butonuna basın.
- Açılan ekranda Add a stand-alone endpoint seçili kaldıktan sonra devam edin.
- Ardından Endpoint için Remote Desktop adını seçin. Otomatik olarak Protocol TCP ve port numaraları 3389 olarak ayarlanacaktır. Ardından Endpoint yapılandırılmasını başlatın.
- Endpoint başarılı bir şekilde yapılandırıldıktan sonra Linux sanal makinenize Microsoft Azure portal üzerinden Connect butonuna basın.
- Karşınıza gelen XRDP ekranına oluşturduğunuz kullanıcı adını ve parolasını girip OK butonuna basın.
- Oturumunuz başarılı bir şekilde gerçekleşecek ve Linux sanal makine kullanımınıza hazır olacaktır.
Hocam, Ubuntu üzerinde birden fazla web sitesi çalıştırmak için neler yapmalıyız? Onun içinde varmıdır bir makalen?