Azure Kaynak Yöneticisi’ne (Resource Manager) Genel Bakış – Bölüm 2
Kaynak Yöneticisi, Azure PowerShell, Azure CLI, Azure portalı, REST API’sı ve geliştirme araçları ile gerçekleştirdiğiniz görevler için tutarlı bir yönetim katmanı sağlar. Tüm araçlar ortak bir işlem dizisi kullanır. Sizin için en uygun araçları kullanabilir ve karışıklık olmadan bunları birbirinin yerine kullanabilirsiniz. Aşağıdaki resim, tüm araçların aynı Azure Kaynak Yöneticisi API’si ile nasıl etkileşime girdiğini göstermektedir. API istekleri doğrulamak ve yetkilendiren Kaynak Yöneticisi hizmetine istekleri iletir. Kaynak Yöneticisi daha sonra istekleri uygun kaynak sağlayıcılarına yönlendirir.
Aşağıdaki öneriler, çözümlerinizle çalışırken Kaynak Yöneticisi’nden tam olarak yararlanmanıza yardımcı olabilir:
- Zorunlu komutlar yerine, Kaynak Yöneticisi şablonlarındaki bildirimsel sözdizimi aracılığıyla altyapınızı tanımlayabilir ve dağıtabilirsiniz.
- Şablonda tüm dağıtım ve yapılandırma adımlarını tanımlayabilirsiniz. Çözümünüzü ayarlamak için hiçbir manuel adıma ihtiyaç duymazsınız.
- Bir uygulamayı veya makineyi başlatmak veya durdurmak gibi kaynakları yönetmek için zorunlu komutları çalıştırabilirsiniz.
- Kaynakları bir kaynak grubunda aynı yaşam döngüsü ile düzenleyebilirsiniz. Diğer tüm kaynakların düzenlenmesi için etiketleri kullanabilirsiniz.
Kaynak Grupları (Resource Groups)
Kaynak grubunuzu tanımlarken göz önüne almanız gereken bazı önemli faktörler aşağıdaki gibidir:
- Grubunuzdaki tüm kaynaklar aynı yaşam döngüsünü paylaşmalıdır. Bunları birlikte dağıtın, güncelleyin ve birlikte siliniz. Bir veritabanı sunucusu gibi bir kaynak, farklı bir dağıtım döngüsünde bulunması gerekiyorsa, başka bir kaynak grubunda olması gerekir.
- Her kaynak yalnızca bir kaynak grubunda mevcut olabilir.
- Bir kaynak grubuna herhangi bir zamanda kaynak ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz.
- Bir kaynağı bir kaynak grubundan başka bir gruba taşıyabilirsiniz.
- Bir kaynak grubu, farklı bölgelerde bulunan kaynakları içerebilir.
- Bir kaynak grubu, idari işlemler için erişim denetimini kapsamamak için kullanılabilir.
- Bir kaynak, diğer kaynak gruplarındaki kaynaklarla etkileşimde bulunabilir. Bu etkileşim, iki kaynak ilişkili olduğunda ancak aynı yaşam döngüsünü paylaşmadığında (örneğin, bir veritabanına bağlanan web uygulamaları gibi) yaygındır.
Bir kaynak grubu oluştururken, o kaynak grubu için bir yer belirtmeniz gerekir. “Neden bir kaynak grubunun bir lokasyona ihtiyacı var? Ve kaynaklar kaynak grubundan farklı konumlara sahip olabiliyorsa, kaynak grubu konumu niçin önemli” diye soruyorsunuzdur. Kaynak grubu, kaynaklarla ilgili meta verileri depolar. Bu nedenle, kaynak grubu için bir konum belirlediğinizde, meta verilerin nerede saklanacağını belirtirsiniz. Uyumluluk nedenleriyle, verilerinizin belirli bir bölgede depolandığından emin olmanız gerekebilir.
Kaynak Sağlayıcıları (Resource Providers)
Her kaynak sağlayıcısı, bir Azure hizmeti ile çalışmak için bir dizi kaynak ve işlem önermektedir. Örneğin, anahtarları(keys) ve sırları(secrets) saklamak isterseniz, Microsoft.KeyVault kaynak sağlayıcısı ile çalışabilirsiniz. Bu kaynak sağlayıcısı, anahtar vaultunu oluşturmak için vaults adı verilen bir türü sunar. Bir kaynak türünün adı: {resource-provider} / {resource-type} biçimindedir. Örneğin, anahtar vault türü Microsoft.KeyVault/vaults.
Kaynaklarınızı dağıtmaya başlamadan önce, kullanılabilir kaynak sağlayıcıları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Kaynak sağlayıcılarının ve kaynakların adlarını bilmek, Azure’a dağıtmak istediğiniz kaynakları tanımlamanıza yardımcı olur. Ayrıca, her kaynak türü için geçerli konumları ve API sürümlerini bilmeniz gerekir.