WINDOWS AZURE’a GENEL BAKIŞ
Windows Azure Platformu çok çeşitli bulut bilişim hizmetlerinin bir araya geldiği genel bulut ( Public Cloud) hizmetidir. Microsoft Online Services hizmetinin lansmanından sonra gelen bulut bilgi işlemi içine alınan Microsoft’un ilk adımıdır. Kısaca bir hizmet olarak Microsoft yazılım firmasının altyapısıdır.
Azure Services Platform Microsoft veri merkezlerinde barındırılacak ve çalıştırılacak uygulamalara imkân tanıyan buluttaki bir uygulama platformudur. Uygulamalar için bir çalıştırma olarak hizmet veren Windows Azure adlı bir bulut işletim sistemini sağlar ve uygulamalarının geliştirilmesine, yönetilmesine ve sunucularda barındırılmasına imkân veren bir dizi hizmeti sağlar. Bütün Azure Hizmetleri ve uygulamaları Windows Azure’a ek olarak onları çalıştırmak amacıyla kullanılarak inşa edilmiştir.
Windows Azure’un üç tane çekirdek bileşeni vardır: Compute, Storage ve Fabric. Storage; büyük ölçekli ihtiyaçlar için ölçülebilir depolama (Blobs, Tables,Queue, Drives) sağlamak üzerinde odaklanırken; Compute bileşeni; Web Role ve Worker Role ile birlikte hesaplama ortamı sağlar.
Windows Azure hosting ortamına Fabric Controller denilmektedir. Üstelik pek çok uygulamanın ihtiyaç duyduğu diğer hizmetleri de sağlar.
Son birkaç yıl içerisinde genel bulut (Public Cloud) kullanımında hem dünya genelinde hem de ülkemizde hatırı sayılır bir şekilde artış gerçekleşti. Bulut kullanımı ilk olarak küçük ve orta ölçekli firmalarda yoğun bir şekilde gözükse de son dönemde kamu kurumları ve enterprise ölçekte olan firmalarda Bulut bilişimin servislerini kullanmaya başlamışlardır. Peki, tüm ölçeklerdeki firmaların Bulut Bilişime yönelmelerindeki ana faktörler nelerdir? Aslında bu faktörleri Hız (Speed) , Ölçeklenebilme (Scale) ve Ücretlendirme (Economics) olarak söyleyebiliriz.
Hız (Speed)
Bulut ortamındaki güçlü altyapıya sahip sunucuları kullanarak günler veya haftalar sürecek işlemlerin süresi dakikalara indirgenmiştir.
Ölçeklendirme (Scale)
Bulut bilişim size bilgi işlem kaynaklarını neredeyse sonsuz bir set halinde vermektedir. Uygulamalarınızı dilediğiniz zamanda ihtiyaca göre global bir şekilde ölçeklendirebilirsiniz. Buda ihtiyacınız anında elle ya da otomatik olarak uygulamalarınız kullandığı kaynakları arttırabilir ya da azaltabilirsiniz anlamına gelmektedir. Böylece kapasite konusunda endişelenmenize gerek kalmadan ve fazla donanım tedarikine gerek duymadan yeterli kaynakları kullanabilirsiniz.
Ücretlendirme (Economics)
Bulut bilişimde ücretlendirme konusunda kullandığınız kadar ödeme mantığı bulunmaktadır. Böylece CapEX (Donanım maliyetlerine) ve OpEX ( Operasyonel maliyetlere) için olan harcama giderlerini minimize etmiş olursunuz.
Bulut Bilişim’deki kullandığın kadar öde mantığını aşağıdaki grafikler ile daha da detaylandıralım.
Açık ve Kapalı
Açık ve Kapalı örneğinde Bulut Bilişim üzerinde bulunan kaynaklarınızı belirli dönemlerde kullanırken belirli dönemlerde kullanmadığınızı varsayalım. Böyle bir durumda aktif olan dönemlerde ödeme yapacaksınız, aktif olmayan dönemlerde ödeme yapmayacaksınız. Bu kaynakları bulut bilişim üzerinden değilde, yatırım maliyetine katlanarak kullanmaya kalktığınızda aktif olmayan döneminde maliyetlerine katlanmak zorunda kalırsınız.
Hızlı Büyüme
Hızlı Büyüyen örneğinde kaynaklarınızın planlanamayan bir şekilde arttığını var sayalım. Örneğin internet üzerinde yayın yapan bir web sayfanız var ve sayfanızın hitleri günden güne hızlı bir şekilde artıyor. Yatırım maliyetlerine kendiniz yapmak istediğiniz de uzun dönemli bir öngörü yapıp yüksek maliyetlere katlanmanız gerekecek. Oysa bulut bilişim kullanırsanız kullandığınız kadar ödeyerek ve kaynaklarınızın otomatik olarak ölçeklendirerek büyük tasarruflar elde edebilirsiniz.
Öngörülemeyen Büyüme
Öngörülemeyen büyüme örneğinde kaynaklarınızın planlanamayan bir şekilde ve zamanda arttığını var sayalım. Örneğin internet üzerinden satış yapan bir web sayfanız var ve kampanya dönemlerinde siteniz yüksek hitler alıyor. Yatırım maliyetlerine kendiniz yapmak istediğiniz de hit sayısının yüksek olduğu dönemi baz almalı ve buna göre bir altyapı maliyeti yapmalısınız. Bu yaptığınız yüksek maliyet diğer dönemlerde atıl kalacaktır. Oysa bulut bilişim kullanırsanız kullandığınız kadar ödeyerek ve kaynaklarınızın otomatik olarak ölçeklendirerek büyük tasarruflar elde edebilirsiniz.
Öngörülebilir Büyüme
Öngörülebilir büyüme örneğinde kaynaklarınızın belirli dönemlerde yüksek performanslara ihtiyaç duyduğunu var sayalım. Örneğin internet üzerinden satış yapan bir web sayfanız var ve yaz dönemlerinde yüksek hit alırken kış dönemlerinde daha düşük hitler alıyorsunuz. Yatırım maliyetlerine kendiniz yapmak istediğiniz de yatırımınızı yaz dönemine göre planlamanız gerekmektedir. Bu durumda da yatırım kış dönemi için atıl kalacaktır. Oysa bulut bilişim kullanırsanız kullandığınız kadar ödeyerek ve kaynaklarınızın otomatik olarak ölçeklendirerek büyük tasarruflar elde edebilirsiniz.