WEB SİTELERİN AZURE WEB SİTE ÜZERİNE TAŞINMA PLANLAMASI
Bulut platformlarına geçişler zorlayıcı olabilmektedir. Barındırma çözümleri olarak Azure Websites kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar bulunmaktadır. Bu makalede Azure Website’lerine geçiş yaparken bilmeniz gerekenleri anlatmaya çalışacağım.
1. Global Kullanabilirlik
Azure website yine Microsoft Azure’un sahip olduğu dünya çapındaki veri merkezlerinde bulunabilmektedir. Bu durum sizi ilgilendiren coğrafi pazarlarda web uygulamalarınızın daha iyi hizmet vermesini ve ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olmaktadır. Aktif olan veri merkezlerinin detaylı listesin tıklayabilirsiniz.
2. Azure Websites Yerleşik Olarak Yük Dengeleyicilere Sahiptir
IaaS tabanlı websiteleri yapılandırdığınızda, yük dengeleyiciler için Ngnix yada diğer yük dengeleyici çözümleri kullanmanız gerekmektedir. Azure Websites ile yük dengeleyiciler için endişelenmenize gerek yoktur. Yerleşik olarak gelen yük dengeleyiciler çoklı VM’ler üzerinde website’ı dengelerken, traffic manager kullanarak karşılıklı bölgeler arasında da yük dengeleyiciyi kullanabilirsiniz. Not olarak ücretsiz bir Azure Website kullanıyorsanız, yük dengeleyici özelliğini kullanamazsınız. Dolayısıyla web siteniz için özel bir yük dengeleyici yapılandırmanız gerekmez.
3. Azure Website IIS Web Server Kullanmaktadır
Azure Website Windows tabanlı olan IIS Web sunucuları üzerinde çalışmaktadır. IIS Web sucuları .NET, PHP, Node JS, Python ve Java frameworklerini desteklemektedir. Azure Website güvenlik, performans gibi IIS’in getirdiği tüm özellikleri desteklemektedir.
4. Azure Website SLA Değerlerini anlamak
Azure Website üzerinde barındırılan web uygulamaları aylık olarak %99.9 oranında erişilebilirlik SLA’yi vermektedir. Azure Website SLA Değerleri hakkında detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.
5. Fiyat Katmanları Başına Özellikler
Azure Website 4 katmandan oluşmaktadır. Free, Shared, Basic ve Standard.
- Websites Shared: Bu katmanda web sitesi başına saatte 0,013$ fiyat alınmaktadır.
- Websites Basic ve Standard: Basic ve Standart katmanda birden çok örnekleme üzerinde ölçekleme yapabileceğiniz gibi fiyatlar Basic için aylık 56$, Standart için aylık 75$’dan başlamaktadır.
Azure Website fiyat detayları için tıklayabilirsiniz.
6. Website Üzerinde Barındırılan Web Sitelerinin Sanal Makinelerine Erişemezsiniz.
Azure Website uygulamalarınız için size bir altyapı imkanı sunmaktadır ancak bu bölümde bulunan sanal makinelere bağlanamaz ya da erişemezsiniz. Bunun anlamı bu sanal makinelere başka yazılımlar kuramazsınız. Uygulamanız direk fiziksel bir cihaz üzerinde değil sanal makineler üzerinde konumlandırılmakta ve bu sanal makineler scale up ya da scale down yapabilmektedir. Bu nedenle uygulamalarınızın böyle bir ortamda çalışabilmesi için stateless olması gerekmektedir.
7. Otomatik Ölçekleme
Otomatik ölçekleme özelliği Standart Website modunda gelmektedir. Bu özellik herhangi bir manuel müdahale olmaksızın web sitenizi otomatik ölçekleyen, ek maliyetli bir yoldur. Manuel olarak ölçeklemenin yerine, doğru site trafiklerine dayanarak otomatik ölçekleme web siteleriniz için doğru çözüm olacaktır.
8. Azure Website’leri İçin File Server Tüm Örneklerde Paylaşılır
Dosya sunucususu web sitelerinin kullanmak üzere yapılandırılmış tüm örnekleri arasında paylaşılır.
9. Caching
Azure Website PHP uygulamalar için Wincache, IIS üzerinde çalışan bütün uygulamalar içinde IIS Server level caching desteği sunmaktadır. Bu çoğu zaman yeterli olacaktır ancak önbellek hizmetini daha yüksek seviyede kullanmak istediğinizde aşağıdaki hizmetleri de kullanabilirsiniz:
- Azure Redis Cache
- Azure Managed Cache
-
Azure Sanal Makineleri kullanan cache
10. Staged Deployments ve Publishing
Azure Website konsept olarak Standart mode için staged deployments ve publishing slotlarına sahiptir. Bu özellikler sayesinde production site’larınız için development yada staging site slotlar oluşturabilirken, bu slotlar arasında geçişlerde herhangi bir down time olmamaktadır.
11. SSL
Bir kullanıcı web sitenize HTTPS kullanarak erişmek istediğinde, browser ile web siteniz arasındaki bağlantı Secure Socket Layer (SSL) ile şifrelenerek bağlantıya geçer. Bu yöntem verilerin internet üzerinde güvenli bir şekilde gönderilmesi için en çok tercih edilen yöntemdir. Azure Website üzerinde çalışan uygulamalarınızda HTTPS desteklemektedir.
12. Özelleştirilebilir Domain
Azure Websites üzerinde bir web sitesi oluşturduğunuz, Microsoft Azure azurewebsites.net domain uzantılı bir sub-domain vermektedir. Kullanıcılar oluşturdukları web sitelerine http://<siteadi>.azurewebsites.net üzerinde erişebilmektedirler. Ancak bu domain adı ile sınırlı kalmak zorunda değilsiniz ve sahip olduğunuz domain isimlerini Azure Website’lar için kullanabilirsiniz.
13. WebJobs ile Arkaplan Süreçleri
Microsoft Azure Web Sites, web siteleriniz içerisinde Talep Üzerine, Sürekli ve Zamanlamaya göre olacak şekilde programlar ya da scriptler çalıştırabilir. Always On özelliğini aktif etmediğiniz sürece Microsoft Azure Webjobs kullanmak ekstra maliyet oluşturmamaktadır.
14. Auto-Healing
Bu özelliğin aktif edilmesi durumunda web siteniz otomatik olarak oluşabilecek problemleri algılar ve kurtarmaya yardımcı olur.
15. Backup ve Restore
Azure Web Sites Backup ve Restore özelliği web sitenizi otomatik ya da manuel olarak yedeklemenize izin vermektedir. Yedeklerden web sitenizi geri yükleyebilirsiniz.
16. SMTP İçin SendGrid Hizmetinin Kullanımı
SMTP varsayılan olarak websiteleri üzerinde aktif değildir. Eğer web uygulamanızın email servisi kullanması gerekiyorsa, aylık 25000 maile kadar ücretsiz olarak kullanılabilen SendGrid hizmetini kullanabilir yada ücretli versiyonlarından satın alabilirsiniz.
Merhaba,
SendGrid için biraz daha detaylı bilgi vermeniz mümkün mü? Mevcut hostingimizi iptal edip azure üzerine taşıdık diyelim. Bunun yanında ücretsiz olarak maillerimizi nasıl alıp gönderebiliriz. SendGrid için ayrıca bir uygulamamı yazmamız gerekiyor. Github da bir uygulama yayınlamışlar ama herhangi bir arayüzü yok. veya ms Outlook üzerinden maillerimize bakma şansımız olur mu?
Teşekkürler, iyi çalışmalar
Cenk
Merhaba Cenk Bey,
Web sunucunuzu Azure üzerine taşıdıktan sonra burada servis sadece hosting servisi olacaktır. Erişilebilirliliği %99.95’e kadar çıkacan bir hosting servisi. Ayrıca burada ki kaynaklarınızı dilediğiniz gibi ölçeklendirebilirsiniz. Yani dilediğinizde kaynağı arttırabilir, dilediğinizde azaltabilirsiniz. Email olarak Microsoft’un Office 365 çözümünü kullanabilirsiniz ancak ücretsiz olmayacaktır. Buradan alacağınız email hizmetini MS Outlook üzerinden kullanabilirsiniz.
Teşekkürler,