Microsoft Azure Boost
Geçtiğimiz günlerde Azure’un en son altyapı yeniliklerinden biri olan Microsoft Azure Boost’un önizlemesi tanıtıldı. Azure Boost, geleneksel olarak hipervizör ve host işletim sistemi tarafından gerçekleştirilen ağ oluşturma, depolama ve ana bilgisayar yönetimi gibi sanallaştırma işlemlerinin yükünü amaca yönelik olarak oluşturulmuş donanım ve yazılıma aktaran yeni bir sistemdir. Azure Boost, hipervizör ve host işletim sistemi işlevlerini ana bilgisayar altyapısından ayırarak, ölçekte daha yüksek ağ ve depolama performansı sağlar, başka bir mantıksal yalıtım katmanı ekleyerek güvenliği artırır ve gelecekteki Azure yazılım ve donanım yükseltmeleri için bakım etkisini azaltır.
Bu yenilik, önizlemeye katılan Azure müşterilerinin 200 Gbps ağ aktarım hızına ve 10 GBps ve 400.000 IOPS’ye kadar önde gelen uzaktan depolama aktarım hızına ulaşmasını sağlayarak günümüzün mevcut en hızlı depolama iş yüklerini mümkün kılıyor.
Azure Boost, önizleme kullanıcılarının deneysel SKU’lara erişim yoluyla bu performansı elde etmesine olanak tanır. Bu önizleme, birçok müşteri ve iş ortağının Azure Boost’un kritik bileşenlerini mevcut VM çözümlerine entegre etmesi ve gelecekte bu yeni sistemin sorunsuz çalışmasını sağlaması açısından önemli olacaktır. Azure Boost, bugün üretimde olan milyonlarca mevcut Azure VM’sine, Ebsv5 VM serisinin olağanüstü uzaktan depolama performansının sağlanması ve Ev5’in tamamı için ağ oluşturma aktarım hızı ve gecikme iyileştirmeleri gibi avantajlar sağlıyor. Azure Boost, gelecekte Azure altyapısı kullanıcılarına yenilik yapmaya ve avantajlar sağlamaya devam edecek.
Geliştirilmiş Ağ performansı
Önizleme aşamasındaki Azure Boost VM’leri, 200 Gbps’ye kadar ağ aktarım hızına ulaşabilir; bu, diğer mevcut Azure VM’lerine göre performansın iki katına çıkmasıyla önemli bir iyileşmeye işaret eder.
Ağ performansındaki bu iyileşme, kritik bir bileşen olan Microsoft Azure Ağ Bağdaştırıcısı (MANA) sayesinde mümkün olmaktadır. MANA, özellikle Azure’un taleplerine göre tasarlanmış optimum ağ performansı için tasarlandı; sanal makineler için gelişmiş güvenilirlik sağlarken, Linux ve Windows işletim sistemleri için bir dizi istikrarlı ileriye dönük uyumlu cihaz sürücüsü sağlıyor. Bu, Azure Boost sisteminin daha hızlı ve daha verimli veri aktarımlarını kolaylaştırmak ve daha yüksek ağ kullanılabilirliği ve kararlılığı elde etmek için ağ bant genişliğini genişletebileceği anlamına gelir.
MANA’nın tutarlı sürücü arayüzü ayrıca gelecekteki donanım değişiklikleriyle uyumlu tek seferlik bir geçiş sağlayarak gelecekteki Azure performans geliştirmeleri ve özellikleriyle sorunsuz entegrasyona olanak tanır.
Önizleme, MANA’yı Azure VM çözümlerine entegre etmek için daha uzun süreye ihtiyaç duyan ağ iletişimi ile ilgili Azure iş ortakları ve geliştiriciler için özellikle önemli olabilir; bu, Azure Boost’un ağ oluşturma avantajlarından tam olarak yararlanmak için gereklidir. MANA ayrıca ağ odaklı Azure iş ortaklarının ve müşterilerin donanıma gelişmiş erişimini sağlamak için Veri Düzlemi Geliştirme Kitini (DPDK) de destekler.
Geliştirilmiş depolama performansı
Azure Boost, Azure’un mevcut müşterilerinin, NVMe özellikli Premium SSD v2 veya Ultra Disk seçeneklerini kullanan, belleği optimize edilmiş E112ibsv5 VM’mizle sektör lideri uzaktan depolama aktarım hızına ve 10 GBps ve 400K IOPS IOPS performansına ulaşmasını sağlar.
Depolama veri düzlemi işlemlerinin CPU’dan özel donanıma aktarılması, müşterilerin zaten Ev5 ve Dv5 VM’lerde deneyimlediği gibi, daha hızlı ve tutarlı depolama performansı sağlar. Bu aynı zamanda Azure Premium SSD’ler için disk önbelleğe alma gibi mevcut depolama yeteneklerini de geliştirir.
Önizlemenin bir parçası olarak sağlanan deneysel VM’ler, daha da hızlı uzaktan depolama verimi sağlayacaktır.
Arttırılmış güvenlik
Azure Boost’un yalıtılmış mimarisi, depolama ve ağ oluşturma süreçlerini ana sunucuda çalıştırmak yerine Azure Boost’un amaca yönelik olarak oluşturulmuş donanımında ayrı ayrı çalıştırarak güvenliği doğal olarak artırır.
Azure Boost’un çip üzerinde sistem (SoC), sağlam donanım tabanlı güvenli önyükleme ve doğrulama özelliklerine sahiptir. Azure Boost SoC’deki işletim sistemi, yalnızca performansı değil aynı zamanda potansiyel saldırı yüzeyini azaltarak güvenliği de artırmak için gereken minimum paket kümesini çalıştırır. Sistem, Security Enhanced Linux (SELinux) aracılığıyla beklenmedik kodların yürütülmesini ve zorunlu erişim kontrollerinin uygulanmasını önleyen her yerde bulunan kod bütünlüğü doğrulaması da dahil olmak üzere çok sayıda derinlemesine savunma katmanını kapsar.
Daha az bakım kesintisi
Azure Boost’un ek bir avantajı da, Azure ana bilgisayar altyapısına yönelik güncellemeleri tamamlamak için gereken kesinti süresinin azalmasıdır. Azure müşteri iş yükleri giderek daha fazla yüksek kullanılabilirlik talep ediyor; altyapı kesintisinin her saniyesi, Azure müşteri işleri için daha büyük riskler anlamına geliyor. Azure Boost’un kullanıma sunulması, Azure altyapı güncellemelerinin, doğrudan Azure Boost donanımına yüklenerek, ana sunucularda VM’leri çalıştıran müşteri üzerinde minimum etkiyle çok daha hızlı dağıtılabileceği anlamına gelir.