AZURE YENİ ÖZELLİKLERİ İLE PARLIYOR
Mayıs başlarında Microsoft Ignite düzenlendi. Ignite süresi boyunca Microsoft Azure ile ilgili göze çarpan birçok yenilik duyuruldu. Tabi yine slogan değişmedi. MOBILE-FIRST CLOUD-FIRST
Akıllı bir bulut platformu, güvenilir, esnek ve entegre bir yapıda olmalıdır. Azure bu temel ilkeler üzerinde son 12 ay içerisinde yeni 500’e yakın hizmetini gururla devreye aldı ve hızla yenilenmeye devam etti. Bu süre zarfında Azure kullanan müşteriler ve iş ortakları inanılmaz projelere imza attılar.
Bu yeni özellikleri ve hizmetleri kısaca inceleyelim.
Veri Merkezinizin İçinde Azure
Microsoft Azure’u güçlü kılan şeylerden biride hızla gelişen teknoloji içerisinde hiper ölçekte büyümesidir. Bu doğrultuda kurum içi teknolojileriniz ile bulut teknolojilerini harmalayan Hibrit-Bulut yapısında en iyi çözüm olarak Azure karşınıza çıkıyor.
- Duyurulan yeniliklerden bir taneside Microsoft Azure Stack. Microsoft Azure Stack ile birlikte kendi veri merkeziniz içerisinde Azure ile aynı code yapısına sahip bir platform karşınıza geliyor. Veri merkezisini ve Azure üzerinde çalışan uygulamalarınızı tutarlı bir şekilde yönetebiliyorsunuz. Azure kaynak yöneticisi ile aynı tecrübeyi sizlere sunan bu yeni özellikte, RBAC kuralları uygulayabiliyor, uygulamalarınız için kolayca kaynaklar oluşturup yönetebiliyorsunuz.Windows Server 2016 yeni birçok özelliği ile duyuruldu. Hyper-V sanallaştırma platformuna gelen yeni özellikler ve Nano Server. Azure Service Fabric ile geliştirdiğiniz modern hiber ölçekli uygulamalar için micro-servisler.
- System Center 2016 yeni özellikleri ve yapabildikleri ile özel bulut alt yapınızı daha güçlü ve tutatlı bir şekilde yönetmeye devam ediyor.
- Operations Management Suite. Duyurulan OMS ile Azure, AWS, Windows Server, Linux, VMWare yada OpenStack gibi çeşitli platformları bir arada, derinlemesine ve kolayca yönetebiliyorsunuz.
Office 365 İçin Azure ExpressRoute
Microsoft Azure veri merkezlerine bağlantı yöntemlerinden biri olan Azure ExpressRoute artık Office 365 yapınız içinde kullanılmakta. Azure ExpressRoute servisini kullanan kurumlar, Azure veri merkezleri ile kurum içi yapılarını internet hattı üzerinden bağlamadan dedike bir hat ile bağlayabiliyorlar. Böylece internette oluşabilecek her türlü güvenlik açığının ve arızalanmanın önüne geçmiş oluyorlar. Şimdilik At&T, British Telecom ve Equinix firmaları ile anlaşılmış durumda. Türkiye British Telecom hizmet vermektedir. Ancak öyle görünüyor ki Office 365 ve Azure’a talep arttıkça birlikte çalışılan servis sağlayıcıların sayısı da hızla artacak.
Azure DNS
Duyurulan yeni özelliklerden bir tanesi de bulut uygulamalarınız için kullanabileceğiniz Azure DNS servisi. Domain yapınızı Azure üzerinde barındırdığınızda yine Azure Subscriptionları kullanarak DNS kayıtlarını yönetebilirsiniz. Domain yapınızın yüksek erişebilirliğe, ölçeklenmeye, ultra-hızlı DNS yanıtlarına ihtiyaç duyduğunda ve DNS yapınızı global ölçekte kullanmak istediğiniz Azure DNS servisini kullanabileceksiniz.
Azure ExpressRoute Premium Add-On Package
Azure ExpressRoute müşterileri çok sayıda Border Gateway Protocol (BGP) yönlendirmesine, global bağlantılara yada daha devre başına daha çok Azure Virtual Network (VNEt) linkine ihtiyaç duymakta. Artık Azure ExpressRoute Premium Add-On Paketini ExpressRoute Network Service Provider yada Exchange Provider devrelerinizin üzerine uygulayarak Genel ve Özel kullanım için limitlerinizi 4000 ila 10000 route arasında arttırmaktadır. Aynı zamanda global kullanım özelliği ile de performansınız daha da artıyor. ( Örneğin West Europe bölgesi ile West US arasında kurulan ExpressRoute)
Kullanıcı Tanımlı Yönlendirme
Kullanıcı tanımlı yönlendirmelere ile Virtual Network içerisinde trafiğin nasıl akması gerektiğini söyleyebiliyorsunuz.
Yeni Sanal Ağ Cihazları
Azure içerisinde artık load-balancer, WAN optimizer ve network security gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak sanal cihazlar bulunmaktadır. Endüstri liderleri olan Cisco, Barracuda, Check Point, Fortinet, Websense, Palo Alto, F5 ve Alert Logic gibi firmalarla yapılan anlaşmalarla bu firmaların sanal cihazlarını Azure Maketplace bölümünden bulabilirsiniz.
Azure ExpressRoute ve Site-to-Site VPN Bir Arada Kullanımı
Artık cross-premises bağlantı modellerimizden Azure ExpressRoute ile Site-to-site VPN yapısını bir arada kullanabilmekteyiz. Böylece bağlantı tipimiz yüksek erişilebilir olmaktadır. Bağlantılardan birinin kopması durumunda diğerinin çalışması ile yük devretme yapabiliriz.
Yeni Standart VPN Gateway
Oluşturulan yeni standart VPN Gateway sanal ağınız üzerine hem ExpressRoute hem de site-to-site bağlantı tipine izin vermektedir.
Her Cloud Service İçin Birden Fazla Virtual IP
Artık yüksek erişilebilirlik ve yüksek ölçeklenebilirlik senaryolarınızda birden fazla load-balanced public ip adresi (diğer bir adı ile Virtual IP adres( sanal makine setlerine atanabilecektir.
Linux ve Windows Sanal Makineler İçin Disk Şifreleme
Azure; sanal makineler içerisinde kullandığınız işletim sistemlerin (Linux yada Windows) boot disklerini yada data disklerini artık şifrelemenize izin vermektedir. Aynı zamanda KeyVault servisini kullanarak şifreleme anahtarlarını yönetebilirsiniz.
Virtual Machine Scale Sets
Virtual Machine Scale Sets ile tek bir API kullanılarak birden fazla sanal makineyi oluşturabilecek, silebilecek ya da güncelleyebileceksiniz. Big compute yada big data için hiber ölçeklenebilir senaryolar için ideal bir yapı oluşturan Virtual Machine Scale Sets ile oluşturduğunuz sanal makineler aynı yapılandırma tipinde olacaktır.