Azure Üzerinde Verilerinizin Verimi ve Erişiminin Yapısını Ölçün
Veritabanı hizmetleri dünyasında, ne kadar performansa ihtiyacınız olduğunu veya tahsis edilmiş bir veritabanının ne kadar güçlü olduğunu belirlemek zor olabilir. Bu zorluğu hafifletmek için, birçok bulut tedarikçisi, veritabanı katmanlarını karşılaştırmak için kullanılabilecek normalleştirilmiş ölçüm birimleri sağlamıştır. Bazen bu ölçüm birimlerinin kurum içi veritabanı eşdeğerleriyle doğrudan bir ilişkisi olabilir, ancak bunları göreceli performans garantisi olarak düşünmek daha kolaydır. Örneğin, uygulamanız bugün 20 veritabanı birimi kullanıyorsa, 40 veritabanı birimi performansınızı yaklaşık olarak iki katına çıkarırken 10 veritabanı birimi performansınızın yarısını garanti eder. Bu makalede Azure’daki birkaç normalize edilmiş örneğe bakacağız ve bunları veritabanı servis katmanlarını karşılaştırmak için nasıl kullanabileceğimize bakacağız.
DTUs – Azure SQL Database
Azure SQL Veritabanında, veritabanı performansı veri tabanı çıkış birimleri (DTU’lar) cinsinden ölçülmektedir. DTU modeli paketlenmiş bir hesaplama, depolama ve IO kaynaklarına dayanmaktadır. Performans seviyeleri, tek veritabanları için veritabanı işlem birimleri (DTU’lar) ve elastik havuzlar için elastik veritabanı işlem birimleri (eDTU) cinsinden ifade edilir. DTU’lar, belirli bir seviye ve performans seviyesi için kapasiteyi tanımlar ve seviye ve performans seviyelerini doğrudan karşılaştırabilmeniz için göreceli olacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, Temel seviye 5 DTU olarak derecelendirilmiş tek bir performans seviyesine (B) sahiptir. Standart seviyedeki S2 performans seviyesi 50 DTU olarak belirlenmiştir. Bu, S2 performans seviyesindeki bir veritabanının gücünün, Temel katmandaki B performans seviyesindeki bir veritabanından 10 kat daha fazla bekleyebileceği anlamına gelir.
Bir DTU’yu görselleştirmenin en kolay yolu, bunu sınırlayıcı bir kutu bağlamında düşünmektir. Kutu, veritabanına atanan göreceli gücü (veya kaynakları) temsil eder. Bu göreceli güç, merkezi işlem biriminin (CPU), belleğinin ve okuma-yazma performansının doğal bir harmanlanmış ölçümüdür.
Her kademenin bir veya daha fazla performans seviyesi vardır. Genel olarak, Premium seviyedeki performans seviyeleri, Standart seviyedeki performans seviyelerinden daha yüksek bir dereceye sahiptir, bunlar Temel seviyedeki seviyelere göre daha yüksektir. Aşağıdaki grafik bu ayrımı göstermektedir. Servis katmanları, sabit miktarda depolama alanı, yedekler için sabit saklama süresi ve sabit fiyat içeren bir dizi performans seviyesine göre farklılık gösterir. Tüm servis kademeleri, aksama süresi olmadan değişen performans seviyelerinin esnekliğini sağlar.
RUs – Azure Cosmos DB
Azure Cosmos DB, bir uygulamanın verimliliğini yönetmek için kaynaklar ayırır. Uygulama yükleme ve erişim kalıpları zaman içinde değiştiğinden, Azure Cosmos DB, herhangi bir zamanda mevcut olan rezerve verim miktarını artırmak veya azaltmak için yerleşik destek sunar.
Azure Cosmos DB ile, saniye başına istek birimi işlemesi bakımından ayrılmış çıktı (RU / s) belirtilir . Uygulamanız için saniyede bir hazır olması için garantili birkaç istek birimi rezerve edersiniz. Azure Cosmos DB’deki her işlem (belge yazma, sorgulama ve belge güncelleme dahil), CPU, bellek ve saniye başına Giriş / çıkış işlemlerini tüketir (IOPS). Yani, her operasyon talep birimlerinde ifade edilen bir talep ücretine tabidir. Talep birimi, talep işleme maliyetinin normalize edilmiş bir ölçüsüdür. Tek bir istek birimi, kendi link veya ID yoluyla 1 kilobayt (KB) olan ve 10 benzersiz özellik değerinden (sistem özellikleri hariç) oluşan tek bir öğeyi okumak için gereken işlem kapasitesini temsil eder. Aynı öğeyi oluşturma (ekleme), değiştirme veya silme isteği, hizmetten daha fazla işlem gerektirir ve bu nedenle daha fazla istek birimi gerektirir.