Azure Logic App ya da Azure Function?
Azure Logic Apps, çok az kod kullanarak veya hiç kod kullanmadan otomatikleştirilmiş iş akışları oluşturabileceğiniz ve çalıştırabileceğiniz bir bulut platformudur. Görsel düzenleyiciyi kullanarak ve önceden oluşturulmuş işlemler arasından seçim yaparak uygulamalarınızı, verilerinizi, hizmetlerinizi ve sistemlerinizi entegre eden ve yöneten bir iş akışını hızla oluşturabilirsiniz. Azure Logic Apps, bulut, şirket içi ve hibrit ortamlardaki eski, modern ve son teknoloji sistemleri birbirine bağlama yönteminizi basitleştirir ve kuruluşunuz için üst düzeyde ölçeklenebilir tümleştirme çözümleri geliştirmeniz için az kodlu, kodsuz araçlar sağlar.
Aşağıdaki listede, Azure Logic Apps kullanarak otomatikleştirebileceğiniz birkaç örnek görevi, iş sürecini ve iş yükünü görebilirsiniz:
- Belirli bir olay gerçekleştiğinde, örneğin yeni bir dosya yüklendiğinde Office 365 kullanarak e-posta bildirimleri planlayın ve gönderin.
- Şirket içi sistemler ve bulut hizmetlerinde müşteri siparişlerini yönlendirin ve işleyin.
- Yüklenen dosyaları bir SFTP veya FTP sunucusundan Azure Storage’a taşıyın.
- Tweet’leri izleyin, duyarlılığı analiz edin ve gözden geçirilmesi gereken öğeler için uyarılar veya görevler oluşturun.
Logic Apps “olay güdümlüdür * event-driven”, yani bir tetikleyiciye dayalı olarak çalışırlar. Bu bir HTTP isteği, queue’de bir mesaj, bir container’da oluşturulan bir blob veya bir zamanlamadır.
Logic Apps için tipik senaryolar şunlardır:
- SaaS event işleme
- Zamanlayıcı tabanlı işleme
- Veri Alımı
- İş süreci
- (Bulut) hizmetleri arasında entegrasyon
- İçerik tabanlı yönlendirme
- Veri dönüştürme ve zenginleştirme
Azure Functions, kullanıcıların altyapı sağlamak veya yönetmek zorunda kalmadan olayla tetiklenen kod çalıştırmasını sağlayan sunucusuz – serverless bir bilgi işlem hizmetidir. Tetikleyici tabanlı bir hizmet olarak, çeşitli olaylara yanıt olarak bir komut dosyası veya kod parçası çalıştırır.
Azure Functions; ayrıştırma, yüksek aktarım hızı, yeniden kullanılabilirlik ve paylaşım elde etmek için kullanılabilir. Daha güvenilir olduğu için üretim ortamlarında da kullanılabilir.
Logic Apps gibi Azure Functions “olaya dayalıdır”, yani ilişkili ve yapılandırılmış olaylara veya “tetikleyicilere” göre çalışırlar. Örneğin, bir Azure Functions basit bir zamanlayıcı tarafından tetiklenebilir. Her 24 saatte bir işlem yürütmek veya bir belge yönetim sistemindeki bir olay tarafından tetiklenmek gibi. Örneğin, bir SharePoint kitaplığına yeni bir belge yüklendiğinde. Azure Functions, Azure’a özgü olaylara da yanıt verebilir. Bir Depolama Blobuna eklenen bir görüntü veya bir Mesaj Kuyruğuna gelen bir bildirim gibi.
Azure Functions için tipik senaryolar şunlardır:
- Zamanlayıcı tabanlı işleme
- Azure hizmet olayı işleme
- SaaS olay işleme
- Sunucusuz web uygulama mimarileri
- Sunucusuz mobil arka uçlar
- Gerçek zamanlı akış işleme
- Gerçek zamanlı bot mesajlaşma
Azure Functions , bir olay tarafından tetiklenen bir koddur, Azure Logic uygulaması ise bir olay tarafından tetiklenen bir iş akışıdır.
Azure Logic App, bir dizi API’yi bağlayıcı olarak kullanarak kolaylıkla bir iş akışı tanımlayabilir. Bu bağlayıcılar, iş akışında tanımlanan bir dizi eylemi gerçekleştirecektir. Azure Logic Apps gibi dayanıklı Azure Functions de kod yapısındaki iş akışını tanımlamak için kullanılabilir.