Azure Kaynak Yöneticisi’ne (Resource Manager) Genel Bakış – Bölüm 1
Uygulamanızın altyapısı, genellikle bir sanal makine, depolama hesabı ve sanal ağ veya bir web uygulaması, veritabanı, veritabanı sunucusu ve üçüncü taraf hizmetleri olmak üzere birçok bileşenden oluşabilir. Bu bileşenleri ayrı öğeler olarak görmemelisiniz, bunun yerine onları tek bir öğenin birbiriyle ilişkili ve birbirine bağlı parçaları olarak görmelisiniz. Onları grup halinde dağıtmak, yönetmek ve izlemek isteyebilirsiniz. Azure Kaynak Yöneticisi (Resource Manager), çözümünüzdeki kaynaklarla grup halinde çalışmanıza olanak tanır. Tek bir koordine edilmiş operasyonda çözümünüzün tüm kaynaklarını dağıtabilir, güncelleyebilir veya silebilirsiniz. Dağıtım için bir şablon kullanırsınız ve bu şablon test etme, hazırlama ve üretim gibi farklı ortamlar için çalışabilir. Kaynak Yöneticisi, dağıtımınızdan sonra kaynaklarınızı yönetmenize yardımcı olacak güvenlik, denetim ve etiketleme özellikleri sağlar.
Terminoloji
Azure Kaynak Yöneticisi için yeniyseniz, aşina olmayabileceğiniz bazı terimler aşağıdaki gibidir.
- Kaynak (Resource): Azure aracılığıyla erişilebilir olan yönetilebilir bir öğe. Bazı ortak kaynaklar sanal makine, depolama hesabı, web uygulaması, veritabanı, sanal ağlar ve daha pek çok şey vardır.
- Kaynak Grubu (Resource Group): Azure çözümü için ilgili kaynakları tutan kaynak grubudur. Kaynak grubu, çözüm için tüm kaynakları veya yalnızca grup olarak yönetmek istediğiniz kaynakları içerebilir. Kaynaklarınızı, kuruluşunuz için en mantıklı olanı temel alan kaynak gruplarına nasıl ayırmak istediğinize karar verebilirsiniz.
- Kaynak Sağlayıcısı (Resource Provider): Kaynak Yöneticisi aracılığıyla dağıtabileceğiniz ve yönetebileceğiniz kaynakları sağlayan bir hizmettir. Her bir kaynak sağlayıcısı, dağıtılan kaynaklarla çalışmak için işlemler sunar. Bazı ortak kaynak sağlayıcıları sanal makine kaynağını sağlayan Microsoft.Compute, depolama hesabı kaynağı sağlayan Microsoft.Storage ve web uygulamaları ile ilgili kaynaklar sağlayan Microsoft.Web’dir.
- Kaynak Yöneticisi Şablonu (Resource Manager Template): Bir kaynak grubuna dağıtacak bir veya daha fazla kaynağı tanımlayan JavaScript Object Notation (JSON) dosyasıdır. Ayrıca, dağıtılan kaynaklar arasındaki bağımlılıkları tanımlar. Şablon, kaynakları sürekli ve tekrar tekrar konuşlandırmak için kullanılabilir.
- Bildirge Sözdizimi (Declarative Syntax): Kaynak Yöneticisi şablonu, bildirimsel söz diziminlerini belirtmenizi sağlayan söz dizimleridir. Dosyada, Azure’ye dağıtacak altyapının özelliklerini tanımlarsınız.
Kaynak Yöneticisi’ni Kullanma Avantajları
Kaynak Yöneticisi aşağıdaki gibi çeşitli avantajlar sağlar:
- Kaynakları tek tek ele almak yerine, çözümünüzün tüm kaynaklarını grup halinde dağıtabilir, yönetebilir ve izleyebilirsiniz.
- Çözümünüzü sürekli olarak geliştirme yaşam döngüsü boyunca dağıtabilirsiniz ve kaynaklarınızın tutarlı bir durumda dağıtıldığından emin olabilirsiniz.
- Altyapınızı betik yerine bildirimsel şablonlarla yönetebilirsiniz.
- Kaynaklar arasındaki bağımlılıkları doğru sırada konuşlandırılacak şekilde tanımlayabilirsiniz.
- Erişim denetimini, kaynak grubunuzdaki tüm hizmetlere uygulayabilirsiniz, çünkü Rol Tabanlı Erişim Denetimi (RBAC) yerel olarak yönetim platformuna entegredir.
- Aboneliğinizdeki tüm kaynakları mantıksal olarak organize etmek için kaynakları etiketlere uygulayabilirsiniz.
- Aynı etiketi paylaşan bir grup kaynak için masrafları görüntüleyerek kuruluşunuzun faturalandırmasını netleştirebilirsiniz.