Azure AI Language – Soru Cevaplama
Azure AI Language ile özel bir soru yanıtlama bilgi tabanı oluşturabilir ve Azure AI Bot Hizmeti ile kullanıcı sorularını yanıtlayan bir bot oluşturabilirsiniz.
Conversational AI, bir yapay zeka aracısı ile bir insan arasında diyaloğu mümkün kılan çözümleri açıklar. Genel olarak, konuşmaya dayalı yapay zeka aracıları botlar olarak bilinir. İnsanlar web sohbet arayüzleri, e-posta, sosyal medya platformları ve daha fazlası gibi kanallar aracılığıyla botlarla etkileşime geçebilir.
Azure AI Language’nin soru yanıtlama özelliği size konuşmaya dayalı yapay zeka çözümleri oluşturma yeteneği sağlar. Soru yanıtlama, otomatikleştirilmiş bir konuşma öğesi gerektiren doğal dil yapay zeka iş yüklerini destekler. Genellikle soru yanıtlama, müşteri sorgularına yanıt veren bot uygulamaları oluşturmak için kullanılır. Soru yanıtlama yetenekleri anında yanıt verebilir, endişeleri doğru bir şekilde yanıtlayabilir ve kullanıcılarla doğal, çok yönlü bir şekilde etkileşim kurabilir. Botlar, bir web sitesi veya sosyal medya platformu gibi çeşitli platformlarda uygulanabilir.
Soru cevaplama uygulamaları insanların sorularına cevap almaları için samimi bir yol sağlar ve insanların mesai saatleri yerine kendilerine uygun bir zamanda sorularla ilgilenmelerine olanak tanır.
İki temel hizmetin birleşimini kullanarak Microsoft Azure’da kolayca bir kullanıcı destek botu çözümü oluşturabilirsiniz:
- Azure AI Language: Doğal dil girişi kullanılarak sorgulanabilen soru ve yanıt çiftlerinden oluşan bir bilgi tabanı oluşturmanıza olanak tanıyan özel bir soru yanıtlama özelliği içerir.
- Azure AI Bot Hizmeti: Azure’da botların geliştirilmesi, yayımlanması ve yönetilmesi için bir framework sağlar.
Bir Dil kaynağı sağladıktan sonra, soru-cevap çiftlerinden oluşan bir proje oluşturmak için Language Studio’nun özel soru yanıtlama özelliğini kullanabilirsiniz. Bu sorular ve cevaplar şunlar olabilir:
- Mevcut bir SSS belgesinden veya web sayfasından oluşturulma
- Manuel olarak giriş ve düzenleme
Çoğu durumda, bu tekniklerin hepsinin bir kombinasyonu kullanılarak bir proje yaratılabilir. Mevcut bir SSS belgesindeki soru ve yanıtlardan oluşan temel veri kümesiyle başlayıp bilgi tabanını ek manuel girişlerle genişletilebilir. Projedeki sorulara, aynı anlama sahip soruların birleştirilmesine yardımcı olmak için alternatif ifadeler atanabilir. Örneğin şöyle bir soru ekleyebilirsiniz:
Merkez ofisinizin konumu nedir?
Aşağıdaki gibi alternatif bir ifade ekleyerek bu sorunun farklı şekillerde sorulabileceğini tahmin edebilirsiniz:
Merkez ofisiniz nerede bulunuyor?
Bir dizi soru-cevap çifti oluşturduktan sonra onu kaydetmelisiniz. Bu süreç, gerçek sorularınızı ve yanıtlarınızı analiz eder ve tam olarak soru tanımlarınızda belirtildiği gibi ifade edilmemiş olsalar bile, sorulara uygun yanıtları eşleştirmek için yerleşik bir doğal dil işleme modeli uygular. Daha sonra, sorular göndererek ve verilen yanıtları inceleyerek bilgi tabanınızı test etmek için Language Studio’daki yerleşik test arayüzünü kullanabilirsiniz. Bir bilgi tabanı oluşturup dağıttıktan sonra bunu bir bot aracılığıyla kullanıcılara sunabilirsiniz. Konuşma akışını denetleyen ve bilgi tabanınızla bütünleşen bir kod yazmak için Microsoft Bot Framework SDK’sını kullanarak özel bir bot oluşturabilirsiniz. Ancak daha kolay bir yaklaşım, dağıtılan bilgi tabanınız için bir bot oluşturmanıza ve bunu yalnızca birkaç tıklamayla bir Azure AI Bot Hizmeti uygulaması olarak yayınlamanıza olanak tanıyan otomatik bot oluşturma işlevini kullanmaktır. Botunuz kullanıcılara teslim edilmeye hazır olduğunda onu birden fazla kanala bağlayabilirsiniz; kullanıcıların web sohbeti, e-posta, Microsoft Teams ve diğer yaygın iletişim ortamları aracılığıyla etkileşime geçmesini mümkün kılar.
Şimdi dilerseniz Language Service kullanarak bir örnek çalıma yapalım:
- Öncelikle Azure portalınızda oturum açın ve bir Azure Language hizmeti oluşturun. Custom question answering’i seçtiğinizden emin olun:
- Azure Language hizmetiniz oluştuktan sonra ayrı bir browser tab’ında https://language.azure.com linkini açabilirsiniz.
- Bir Dil kaynağı seçmeniz istenirse doğru directory, subcription ve Language kaynağının seçildiğinden emin olun.
- Language Studio portalının üst kısmındaki Yeni oluştur menüsünde Özel soru yanıtlama’yı seçin.
- Açılan sayfasda, I want to select the language when I create a project in this resource‘u seçin ve İleri’ye tıklayın.
- Açılan sayfada projenize göre bilgileri girebilirsiniz.
- Projenizi oluşturduktan sonra +Add Resource butonuna basın ve URL ya da bir dosyadan kaynağınızı gösterin.
- Örneğimizdeki bilgi tabanımız SSS belgesindeki ayrıntılara ve önceden tanımlanmış bazı yanıtlara dayanmaktadır. Bunları desteklemek için özel soru-cevap çiftleri ekleyebilirsiniz. Sol paneli genişletin ve Bilgi tabanını düzenle’yi seçin. Daha sonra yeni bir soru çifti eklemek için + öğesini seçin.
- Artık bir bilgi tabanınız olduğuna göre onu test edebilirsiniz.
Bilgi tabanı, istemci uygulamalarının bir tür kullanıcı arayüzü aracılığıyla soruları yanıtlamak için kullanabileceği bir arka uç hizmeti sağlar. Genellikle bu istemci uygulamaları botlardır. Bilgi tabanını bir botun kullanımına açmak için onu HTTP üzerinden erişilebilen bir hizmet olarak yayınlamanız gerekir. Daha sonra kullanıcı sorularını yanıtlamak için bilgi tabanını kullanan bir bot oluşturmak ve barındırmak için Azure Bot Hizmetini kullanabilirsiniz.
- Sol panelde Deploy knowledge base‘i seçin. Sayfanın üst kısmında Deploy’u seçin. Projeyi dağıtmak isteyip istemediğinizi soran bir diyalog kutusu açılacaktır. Deploy’u seçin.
- Hizmet dağıtıldıktan sonra Bot oluştur’u seçin. Bu, Azure aboneliğinizde bir Web App Bot Botu oluşturabilmeniz için Azure portalını yeni bir tarayıcı sekmesinde açar.
- Dil kaynağı anahtarınızı kopyalayıp yapıştırmanız gerekecek. Başka bir tarayıcı sekmesi açın ve https://portal.azure.com adresindeki Azure portalına gidin. Language service’de Keys and Endpoint sayfasında anahtarlardan birini kopyalayı ve buraya yapıştırın.
- Bor service oluşturulduktan sonra Test in Web Chat’i seçerek test edebilirsiniz.